Waterdicht of waterafstotend?
Het woord zegt het eigenlijk al. Waterafstotende materialen houden voor een kortere tijd water buiten de schoen dan waterdichte schoenen. Waterdichte schoenen zijn voorzien van een membraan en bij waterafstotende schoenen is het materiaal vaak behandeld met een waterafstotende coating. Maar ook waterdichte schoenen, voorzien van een membraan, hebben beperkingen wanneer het aankomt op een hele hoge waterdruk. Zo bevat bijvoorbeeld nat gras namelijk enorm veel waterdruppels wat voor een hele hoge waterbelasting zorgt. Ook kan het zijn dat de waterdruppels guttatievocht bevat. Dan scheidt het gras een soort suiker uit wat de oppervlaktespanning van water weer veranderd waardoor de waterdruppels eerder door het membraan kunnen gaan.
Wat is een membraan?
Een membraan is een soort flinterdunne folie met microscopisch kleine gaatjes. Een membraan wordt in productiefase zo opgerekt dat er miljarden onregelmatige gevormde poriën ontstaan. Deze gaatjes laten in principe geen waterdruppels door naar binnen maar (zweet)damp kan wel naar buiten. Dit wordt ook wel het ‘ademend vermogen’ genoemd.
Een membraan sluit natuurlijk wel meer af en het ademend vermogen is beperkt. Het kan dus lijken of je voet klam wordt van het water, maar dit kan ook zweet zijn. Wanneer een voet door bijvoorbeeld inspanning meer vocht produceert dan het membraan kan verwerken blijft dit vocht in de schoen. Mede daarom is het ook heel belangrijk om de schoenen regelmatig te laten luchten én goed te onderhouden. Denk daarbij ook aan het schoonmaken van de schoenen. Vuil kan door de porien dringen en daarmee ook het membraan vervuilen.
Wat is dan beter?
Het is net wat je verwacht van een schoen en in welke omstandigheden je de schoenen draagt. Niet waterdichte schoenen van bijvoorbeeld leer zijn soepeler, ademen beter en wanneer je het leer goed onderhoudt met een daarvoor geschikt middel kun je ze heel goed waterafstotend maken. Doordat de schoenen beter ademen is de kans op zweetvoeten ook kleiner. Kijk wel ook goed naar de constructie van de schoen. Hoe zijn de eventuele stiknaden, vetergaatjes, hoe is de tong bevestigd aan de schoen en hoe goed het materiaal te impregneren is met spray of wax.
Waterdichte schoenen zijn anders opgebouwd dan niet waterdichte schoenen. Zo is bestaat het bovenwerk van de schoen uit meerdere lagen (waaronder het membraan), zit de tong vast aan de schoen en zijn de stiknaden/vetergaatjes zo gemaakt dat ze geen water naar binnen laten. Uiteraard blijft ook onderhoud bij dit soort schoenen essentieel. Door vervuiling kan het membraan namelijk minder goed werken en zul je alsnog natte voeten kunnen krijgen.
In beide gevallen is onderhoud (schoonmaken en verzorgen) dus essentieel.