- Lorem ipsum
Barefootschoenen, ook wel minimalistische schoenen genoemd, laten je voeten zoveel mogelijk bewegen zoals bij het blootsvoets lopen. Je voeten bestaan uit heel veel botjes en gewrichten en ze zijn daardoor heel flexibel. Ze vormen zich gemakkelijk naar de ondergrond en zijn anderzijds heel rigide zodat je niet omvalt. Kortom: hoe minder schoen, hoe natuurlijker je voeten kunnen bewegen.
Kenmerken barefootschoenen
Schoenen worden al snel minimalistisch of barefootstyle genoemd. Dit is waar je op moet letten als je minimalistische schoenen wilt aanschaffen:
- Dikte van de zool
- Flexibiliteit van de zool
- Stevigheid omsluiting hielbeen (zgn. hielkap)
- Demping van de zool
- Hak t.o.v. voorvoet hoogte
- Flexibiliteit van het bovenwerk
- Breedte van de schoen bij de tenen
- Hoogte van de teensprong
Een schoen die het blootvoets lopen het beste imiteert is een schoen die:
- Helemaal vlak is (geen hak en geen teensprong) zoals je op blote voeten staat
- De dunst mogelijk combinatie slijtzool, tussenzool en inlegzool heeft
- Geen versteviging van de hiel heeft
- Zo flexibel is dat hij helemaal kan worden opgerold
- De vorm heeft van een natuurlijke voet, dus breed bij de tenen en ruim om de voet
Een minimalistische schoen beschermt je voet alleen en geeft geen steun of demping. Behalve schoenen zijn er overigens ook slippers en sandalen in het minimalistische segment.
Wennen aan barefootschoenen
Wij raden aan om kinderen van jongs af aan blootsvoets of op minimalistische schoenen te laten lopen, zodat de voeten gezond en sterk worden. Voeten die niet gewend zijn om regelmatig op sokken of blote voeten te lopen op een harde ondergrond, hebben gewenning nodig (en soms ook flexibiliteits- en versterkingsoefeningen). Dit kan door te beginnen met enkele minuten per dag op de meest minimalistische schoen te lopen en dat heel geleidelijk op te bouwen. Dit is de opbouwende strategie.
Maar je kunt ook in je schoenkeuze een afbouwende strategie hanteren. Hierbij kies je op basis van de hierboven genoemde variabelen voor minimalistisch schoeisel een aanpak van steeds:
- minder hakhoogte
- minder teensprong (gaat veelal samen met hakhoogte)
- flexibelere zool en bovenwerk en minder stevigheid van de hielkap
- dunnere zool en minder demping
Schoenkeuze
Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je minimalistische schoenen gaat kiezen.
Activiteit (dagelijkse bezigheden, wandelen, fitness, hardlopen)
Hoe hoger de belasting, hoe langer het duurt voor de voet gewend is aan helemaal minimalistisch. Voor sporten is het lang niet altijd de beste keuze om helemaal minimalistisch te gaan. Je wilt natuurlijk ook geen blessures krijgen. Bedenk dat je de meeste tijd op schoenen loopt bij de dagelijkse dingen en het werk. En vooral op het werk vaak de minst minimalistische (nette) schoenen draagt.
Dikte van vetkussen onder de voet
Het vetkussen is bij gezonde voeten 2 cm. Alleen door intensief gebruik blijft het vetkussen intact. Wordt de voet te veel verwend met zachte dempende zolen? Dan vermindert het vetkussen en dat komt niet meer terug. Bij toenemend gebruik (op harde ondergrond) komt er wel iets terug maar van een ander materiaal.
Enkelflexibiliteit (o.a. bij schoenkeuze voor hardlopen)
Hardlopers die op minimalistische schoenen willen gaan hardlopen, moeten bij het “knie-muur testje” 14 cm halen. Zet je voet ca. 14 cm met tenen van de muur en duw je knie naar de muur. Let op dat je niet gaat draaien in de heupen en de hak niet van de grond komt. Haal je dit niet? Dan komt de kuitspier en achillespees bij hardlopen op minimalistisch schoeisel te veel op rek.
Wandelen en hardlopen op barefootschoenen
Wandelen en hardlopen op barefootschoenen zorgt voor een kleinere staplengte en hogere frequentie. Blootvoets of op minimalistisch schoeisel is het niet meer prettig om op je hak te landen bij wandelen of bij hardlopen. Onze natuurlijk demping (bursae) zit voor wandelen onder de hiel aan de voorzijde en bij hardlopen in de elasticiteit van de midden- of voorvoet. Om zo te landen moet je met kleinere passen wandelen of hardlopen en meer passen per minuut maken. Dit zorgt voor een kleinere staplengte. In het begin ga je langzamer wandelen of hardlopen, omdat je dit niet gewend bent. Na verloop van tijd ontdek je een lichtere en snellere pasfrequentie, die je weer in een normale wandel- of hardloopsnelheid brengt. Deze nieuwe manier van lopen zal in zijn totaliteit veel lichter en gemakkelijker aanvoelen. Het wordt een moeiteloze beweging.