- Lorem ipsum
Hieronder vind je een aantal onderzoeken, feiten en onderzoeken uit vakbladen.
Pleidooi voor de vrije voet
Dr. ir. Yvonne Bontekoning zette voor De Medische Voet alle wetenschappelijke feiten over natuurlijke voetvorm en - functie op een rijtje. Conclusie: heel veel schoenen zijn heel slecht voor je voeten en leiden tot voetklachten. Lees hier het artikel.
Kiind: "Blootsvoets: de beste kinderschoen? Geen schoen!"
Was dat maar mogelijk. Al in 1921 pleitten twee Indiase orthopeden voor het blootsvoets gaan en staan van kinderen, zeker tot hun zesde jaar. Iedere volwassene weet bovendien dat spieren sterker worden door ze te gebruiken. Gevoelsmatig weten we dan ook wel dat zodra ons kind gaat lopen en staan er niets beter is dan dit ‘schoenloos’ te laten gebeuren. Vaak trekken de kleintjes hun schoentjes zelf uit. Ouders hebben het beste met hun peuter voor, maar wat ís het beste? Lees hier het artikel.
Daniel Liebermann
Daniel E. Lieberman (geboren 3 juni 1964) is een paleo-anthropologist aan Harvard University , waar hij hoogleraar is in Biologische Wetenschappen en voorzitter van het Department of Human Evolutionary Biology. Hij is vooral bekend voor zijn onderzoek naar de evolutie van het menselijk hoofd en de evolutie van het menselijk lichaam. Daarnaast is hij ook bekend door zijn onderzoeko over hoe motoriek de skeletfunctie beïnvloedt en, vooral, de evolutie van hardlopen. Zijn onderzoek naar lopen in het algemeen, vooral op blote voeten lopen, werd gepopulariseerd in de best-selling boek van Chris McDougall's Born to Run. Lieberman is een fervent marathonloper, vaak op blote voeten, waardoor hij de bijnaam heeft, The Barefoot Professor. Hieronder een korte video.
Pronatie tips van de professional
Wat is proneren & waarom is het nodig?!
Elke keer als wij onze voet op de grond plaatsen dan draait deze, hij proneert. Proneren is dus draaien en dat heeft zo zijn doel. Daarmee vangen wij namelijk een deel van de schok op die er in ons lijf ontstaat elke keer wanneer wij een pas zetten. Hoe proneert de voet? Wat betekenen nou die verschillende termen zoals; supinatie en over-pronatie en hoe kunnen wij de pronatie optimaal benutten? Lees hier verder (artikel geschreven door Ruth Langemeijer voor Obstakels.com).
Intrinsieke voetspieren
De in- en extrinsieke voetspieren sturen de beweging van de voet en geven stabiliteit aan de mediale voetboog. De korte voetspieren zijn alleen lang genegeerd door (para)medici en onderzoekers. Interventies bij voetklachten zijn vooral gericht op externe ondersteuning middels schoenen en steunzolen. Training van de intrinsieke voetspieren om ze beter te laten functioneren komt nog weinig voor. Daar lijkt nu verandering in te komen. De laatste jaren zijn diverse artikelen verschenen over het functioneren van de intrinsieke voetspieren en hoe ze getraind kunnen worden. (Dr. Ir. Yvonne Bontekoning voor de Medische Voet april 2015).
Lees hier het volledige artikel.
Voetentherapie in Finland
Een werkbezoek in het buitenland kan soms verfrissende ideeën opleveren. Registersportpodoloog Yvonne Bontekoning gaat in dit artikel in op diverse leerpunten die zij in Finland opdeed. Zoals ‘de beste voetentherapie is blootvoets of minimalistisch geschoeid wandelen op variabele ondergrond en indien nodig hereducatie van bewegingspatronen’, ‘de inhoud van de opleiding Podologie bepaalt de werkwijze van de podoloog: zooltjes of voetentraining’ en ‘de inrichting van het zorgstelsel bepaalt mede of voetklachten met zooltjes of met voetentraining worden aangepakt’.
(Dr. Ir. Yvonne Bontekoning voor de Medische Voet februari 2016)
Lees hier het hele artikel.
Blootsvoets lopen, is dat goed of slecht voor de voeten?
Deze vraag kreeg Dr. Ir. Yvonne Bontekoning. Wat was het geval? Er was een overzichtsartikel verschenen over hardlopen op blote voeten. De titel en de samenvatting riepen bij de redactie van De Medische Voet de vraag op of blootsvoets lopen slecht is voor de voeten. Als je het artikel leest en niet in het kader van de juiste wetenschappelijke context plaatst, zou de conclusie kunnen zijn dat blootsvoets lopen niet beter is dan op schoenen lopen of in sommige gevallen slecht kan zijn. Dit zou in tegenstelling zijn met haar eerdere artikelen in De Medische Voet. Haar antwoord vind je in het artikel hieronder. (Dr.Ir. Yvonne Bontekoning voor de Medische Voet).
Lees hier het hele artikel.