- Lorem ipsum
Barefoot onderzoek
Ontwikkeling van de kindervoet
Veel ouders zijn bezorgd om de platvoeten van hun kinderen. Van alle lichaamsdelen waarvoor ouders met hun kinderen een (kinder)arts consulteren is de voet het meest voorkomend.
Platvoeten worden geassocieerd met pijn en toekomstige problemen met staan en gaan. Baby’s worden met platvoeten geboren. De mediale longitudinale voetboog vormt zich gedurende de eerste 10 levensjaren. Bij minder dan 1% van de kinderen vormt zich als gevolg van een structurele afwijking de mediale voetboog niet. Deze kinderen moeten behandeld worden. Er bestaat geen duidelijk wetenschappelijk bewijs voor de overige 99% van de kinderen of en wanneer platvoeten met steunzolen behandeld zouden moeten worden.
In dit artikel gaat Dr. Ir. Yvonne Bontekoning in op de normale ontwikkeling van een kindervoet, oorzaken van waarom een normale ontwikkeling verstoord kan worden en behandelopties.
Intrinsieke voetspieren
De in- en extrinsieke voetspieren sturen de beweging van de voet en geven stabiliteit aan de mediale voetboog. De korte voetspieren zijn echter lang genegeerd door (para)medici en onderzoekers. Interventies bij voetklachten zijn vooral gericht op externe ondersteuning middels schoenen en steunzolen. Training van de intrinsieke voetspieren om ze beter te laten functioneren komt nog weinig voor. Daar lijkt nu verandering in te komen. De laatste twee jaar zijn diverse artikelen verschenen over het functioneren van de intrinsieke voetspieren en hoe ze getraind kunnen worden.
Met beide benen op de grond
Volgens elektrotechnicus Clinton Ober is het niet gezond dat we door onze moderne leefstijl van de aarde geïsoleerd zijn geraakt. Hij ontdekte de positieve gezondheidseffecten van "aarden", oftewel, onszelf met de negatieve elektronen van het aardoppervlak verbinden.
Tip: je hoeft echt niet altijd op blote voeten te lopen om de voordelen van aarden te ervaren. Maar 15 minuten tot een half uur per dag is al heel goed!
Lees het hele artikel in de verschillende onderdelen:
Hardloopschoenen voorkomen geen blessures
"Loopschoenen die blessures zouden voorkomen, zijn dus je reinste waanzin. Feitelijk maakt het niks uit of je nu blootsvoets of op schoenen loopt, op asfalt of bosgrond. De belasting die je lichaam moet opvangen, blijft hetzelfde.”
Luister naar het interview op radio 1 van woensdag 26 maart 2014:
Pleidooi voor de vrije voet
Het huidige paradigma voor (sport)podologen en -podotherapeuten is dat veel voeten verkeerd gevormd zijn, wat gecorrigeerd moet worden met ‘goede functionele’ schoenen en steunzolen. Hallux valgus, metatarsalgia, knik-platvoeten, overpronatie of plantair fasciitis; de voeten zijn zwak en moeten worden geholpen. Maar klopt deze aanname van intrinsiek vervormde voeten wel? Is dit geen symptoombestrijding? Is dit wel een goed beeld van de ‘normale’ voet? En is de functionele schoen wel functioneel genoeg?
Lees hier: Pleidooi voor de vrije voet (De Medische Voet 2014/feb)
De beste kinderschoen? Geen schoen!
In een artikel van het Kiind Magazine beschrijft Peter W.B. Oomens, gepensioneerd posturologist (houdingsdeskundige) hoe de peutervoet groeit en zichzelf ontwikkelt naar een sterke voet.
Lees hier het hele artikel uit Kiind Magazine, bewust eerlijk en inspirerend.
Ontwikkelingen in de podopraktijk
Lees hier het volledige artikel uit het vakblad "De Medische Voet"